24 Mayıs 2015

Açılış Örnekleri 2

İspanyol Açılışı

1.e4 e5 2. Af3 Ac6 3. FB5
Ruy Lopez oldukça eski bir açılıştır.16.yy'da İspanyol bir papazın satranç merakı sonucu ortaya çıkan bir açılıştır.Oldukça eski olmasına rağmen hala sıklıkla kullanılan bir açılıştır.
Bu açılışta genellikle beyazların yapmış olduğu baskı ön plandadır.Siyahlar e'deki piyonu korumak için genel olarak siyahlarda tempo kaybı olucaktır.
Bu açılışı özellikle zamanında
Gary Kasparov ve Bobby Fischer sıklıkla kullanmıştır. Özellikle rakibiniz İspanyol açılışın devamı olarak Ruy Lopez açılışını engellemek için siyahların genellikle tercih ettiği yöntem a6 hamlesidir.

iskandinav savunması anlatım

1.e4 d5
Merkez açılışıyla benzerlik gösterir.Genellikle devam yolu dxe5 ve sonrası Vxe5 olarak ilerler.Fakat açılışlarda vezirin ön planda olması pek önerilmez.Çünkü vezirin ön planda olması hem sizin gelişiminizi engeller hemde rakibiniz vezirinizi tehtid ederek daha hızlı taşlarını geliştirir.(Tempo kaybı)İskandinav açılışı genel olarak merkez mücadelesinin ön planda olduğu bir açılış türüdür.

Evans Gambiti

1.e4 e5 2.Ac3 Ac6 3. Fc4 Fc5 4.b4?!
Evans gambitindeki amaç b4 piyonunu sürerek c4 deki fili merkezden düşürmektir.Burada yapılan piyon fedası pek önemsenmez.Aynı zamanda bu gambitin yapılmasında en önemli etkenlerden biri rakibi tempo kaybına uğratmasıdır.Son olarak beyazın bir bu fedadaki bir diğer düşüncesi ise siyahların yapmış olduğu İtalyan açılışını bozmaktır. Bir dönem Fischer 'ın oynamış olduğu bir gambittir.

İtalyan Açılışı

1. e4 e5 2. Af3 Ac6 3. Fc4 Fc5
İtalyan açılışı sık kullanılan bir açılıştır.Özellikle satranca yeni başlayan kişilerin açılışlara attığı ilk adımda öğrendikleri açılış türüdür.İtalyan açılışı genellikle merkeze dönük bir açılıştır.Açılışın tercih edilmesinde bir çok etken var.Bunları maddeler halinde sayıcak olursak;(Beyazlar için)
-Beyazların taşlarını çabuk geliştirmesi,
-Şah tarafının rok atmaya açık olması,
-Merkeze yönelik olması,gibi avantajları olan bir açılış.

Caro-Kann Açılış

1. e4 c6 2. d4 d5
Genellikle kullanılan devam yolu:

1. e4 c6 2. d4 d5 3. Ac3 dxe4
Genellikle Caro-Kann açılışının tercih edilmesinin sebebi merkezi kontrol altında tutmak(Dengelemek) ve aynı zamanda beyazlar d5 teki piyon alışverişi sonucu siyahlar beyazlara kıyasla merkezde daha üstün durumdadır.Aynı zamanda Caro-Kann açılışı fransız savunmasıyla benzerlik gösterir.(Merkezi dengelemesi yönünden.)
Genellikle Caro-Kann açılışında siyahlar pasif durumdadır.Beyazlar siyaha karşın daha ataktır.Caro-Kann açılışının temelinde beyazların yapmış olduğu hatalardan faydalanılır.

Şah Gambiti

1.e4 e5 2.exf4
Oldukça eski bir açılıştır.Oldukça tuzaklarla dolu olan bir gambittir.Genellikle siyahlar bu gambiti kabul eder.Ayrıca siyahlar ilerideki f4 piyonunu koruyabilir.Genellikle beyazların bu gambiti yapmasındaki amaç hızlı gelişimdir.Aynı zamanda bu gambitte şah oldukça etkili bir silah olarakta kullanabilir.Bu gambitin bir diğer etkisi ise beyazlarda gelişim hızlı olduğundan oyun ortasına oldukça erken geçiş olma ihtimali yüksektir.

1.e4 e5 2.exf4 Af3

1.e4 e5 2.f4 Af3 g5 3.Fc4 Ac6 4.0-0
Şah gambitindeki temel amaç zayıf olan f7 karesine baskıdır.

İngiliz Açılışı

1.c4
Pozisyonel üstünlüğü sağlamak amaçlı tercih edilen açılıştır.Genellikle gelişim kanatlardan sağlanır.Siyahın genellikle verdiği cevap e5 tir.Buda sicilyanın bir simetrik görüntüsünü oluşturur.Beyazlar genellikle filleri uzun mesafeden kullanır.

1.c4 e5 2.Ac3 Af6 3.g3 Ac6 4.Fg2
Devam yolu olarak beyazlar Ag3 ve sonrası Rok (O-O) hamlesini tercih eder.İngiliz açılışında beyaz şahın güvenliği ön plandadır.

İskoç Açılışı

1.e4 e5 2.Af3 Ac6 3.d4 exd4 4.Axd4
Yukarıdaki diyagramdada görüldüğü gibi mücadele merkezde gerçekleşir.Beyazların bu açılışı yapmasındaki amaç e5 teki siyah piyonu almak ve bunun devamı olarak (Axd4,Vxd4) yaparak vezirin merkeze yerleşmesini sağlamaktır.
Normalde veziri erken çıkmak zararlıdır.Çünkü rakibiniz sizin vezirinizi tehtid ederek gelişir ve üstün konuma geçer.Fakat veziri tehtid edecek bir unsur yoksa ve sizin taş gelişiminize engel değilse veziri erken çıkmanın pek sakıncası yoktur.

Ancak yukarıdaki gibi vezirin merkezde olması sıkıntıdır.Çünkü Ac6 hamlesini veziri tehtid ettiğinden hem beyazlar vezirini kaçarak boş hamle yapmış olucak hemde siyahlar fazladan taş geliştirecektir. Arkadaşlar açılışları mümkün olduğunca kısa ve öz olarak vermek istiyorum.Çünkü her açılışın birçok devam yolu var.Hepsini tek tek incelemem ne yazık ki mümkün değil.Anlayışınız için teşekkürler.

Sicilya Savunması

1.e4 c5 c5 hamlesi sicilya savunmasının belirleyici hamlesidir.Oldukça eski ve sık kullanılan bir açılıştır.Bu açılışa özgü birçok usta kitap yazmış ve geliştirmişlerdir.Özellikle Kasparov bu açılışı çok sık kullanmıştır.Siyahların c5 hamlesindeki amacı d4 karesini kontrol altına almak,merkeze kanatlardan saldırmaktır. (Özellikle vezir kanadı)
Sicilya savunması oyun ortasında çok karmaşık pozisyonlar doğurur.Özellikle böyle oyunlarda çok dikkatli olmak ve sık hesap yapmak gerekir. Sicilya savunmasının birçok devam yolu var.Ancak ben sizlere Dragon ve Najdorf varyantlarını sizlere elimden geldiğince anlatacağım.
1-)Dragon Varyantı

1.e4 c5 2.Af3 d6 3.d4 cxd4 4.Axd4 Af6 5.Ac3 g6
Sık kullanılan varyantlardan biridir.
Bu varyanta dragon varyantı denmesinin sebebi siyahların piyon yapısının çin ejderhasını andırmasıdır.
Genellikle siyahlar baskıyı kanatlardan,beyazlar ise merkezden baskıyı sağlar. Siyahların bu varyanttaki genellikle bir sonraki hamlesi g7 ve 0-0 (Rok) dır.Siyahlardaki fil (Fg7) uzak mesafeden baskıyı sağlar.
Dragon varyantında birçok tuzak vardır.En sık kullanılanı ve bilineni Yugoslav saldırısıdır.
Bu saldırının sebebi; her iki oyuncununda oyun ortasında bir çıkış yolu bulamaması sonucu bu saldrıyı uygulamasıdır.
Yugoslav saldırısı;Her iki tarafında oyunun açılması için piyonlarını rakibin şahına doğru hiç aldırış etmeden sürmesidir.
2-)Najdorf Varyantı

1.e4 c5 2.Af3 d6 3.d4 cxd4 4.Axd4 Af6 5.Ac3 a6
Sicilya savunmasın bir diğer varyantıda najdorf varyantıdır.Bu varyantta siyahlar vezir kanadındaki açıklıkardan faydalanarak gelişimini vezir tarafından sağlar.Beyazlar ise merkeze yönelik gelişimini sürdürür.

Merkez Açılışı

1.e4 e5 2.d4
Oldukça eski bir açılıştır.Merkez açılışı özellikle satrançta açılışlara yeni başlayanlara gösterilir.Ancak bu açılış pek önerilmez.Çünkü açılışın devamı olan; 2.d4 exd4 3.Vxe4 hamlesi beyazı gelişim yönünden olumsuz etkiler.Çünkü devamı olan Ac6 hamlesi beyazları tempo kaybına uğratır.

Bu tarz açılışlarda genellikle merkezi ele geçirmek ön plandadır.Ancak beyazları bu açılış gerçektende siyaha kıyasla olumsuz etkiler.Günümüzde bu açılış pek tercih edilmez.

Şah Hint Açılışı

1.d4 Af6 2.c4 g6 3.Ac3 Fg7
Oldukça eski bir açılıştır.Özellikle uzun partilerde tercih edilir.Şah hint savunmasında siyahlar genellikle kendi alanında taşlarını geliştirir.Bu açılışın temel prensibi şahı güvence altına almak ve taşların arasındaki uyumu sağlamaktır. Aynı zamanda siyahların buradaki en büyük kozu g7'deki fildir.Bildiğiniz üzere satrançta filler uzun mesafeli silahlardır ve g7'deki fil merkeze baskı yapmaktadır.
Beyazlar ise bu örnek diyagramda vezir gambiti yapmıştır.(En yakın zamanda bu açılışı sizlerle paylaşacağım) Vezir gambitinde c4'teki piyon gelişim için feda edilir.Ancak siyahlar bu gambite karşı farklı bir açılış göstermiştir.

Fransız Savunması

1.e4 e6
Siyahların yapmış olduğu e6 hamlesi fransız savunmasının başlangıç hamlesidir.Oldukça eski bir açılıştır.Özellikle yüksek rating'i olan oyuncular bu savunmayı tercih ediyorlar.Genellikle bu savunmanın özelliği merkezi piyonlarla kitlemektir.

2.d4 d5
Bu savunmanın 3 değişik devam yolu vardır.
Bu devam yolları;
-Değişme varyantı (3. exd5 exd5)
-Ac3 hamlesi
-Tarrasch Varyantı (3.Ad2)
(2.Resime göre.)
1-)Değişme Varyantı

Bu varyantta tam simetrik bir görüntü vardır.Fransız savunmasının temelinde merkezi kapatma olduğundan gelişimden çok savunma ön plandadır.
2-)Ac3 Devam Yolu

Ac3 hamlesinin amacı hem siyahların dxe5 hamlesine karşılık Axe4 hamlesi,hemde taş geliştirme hamlesidir.Bu devam yolunun 3 ayrı varyantı vardır.
... dxe4 (Rubinstein Varyantı)
... Fb4 (Winawer Varyantı)
... Af6 (Klasik veya Steinitz Varyantı) 
3-)Tarrasch Varyantı

Ad2 hamlesi genelde rakibi şaşırtmak için kullanılır.Daha çok beyazlar bu hamle ile savunma oynadığını gösterir.Siyahların dxe4 hamlesine Axe4 ile piyonu koruması ön plandadır.

Dört At Açılışı

1.e4 e5 2.Af3 Ac6 3.Ac3 Af6
Dört at açılışı genellikle satrançta açlışlara yeni başlayanlara öğretici nitelik taşımaktır.Oldukça klasik bir açılıştır.Bu açılışta taş geliştirme ön plandadır.Bu açılışta merkez ön plandadır.Satrançta açılışlara yeni başlayanlar için bu açılışta biraz merkezden bahsetmek istiyorum.

Yeşil Alan: (d4,d5,e4,e5) kareleri merkez karelerdir.(İç Merkez)Merkez kareleri kontrol almak önemlidir.Daha basit anlatıcak olursak satranç 64 karelik simetrik bir tahtadan oluşur.Tahtanın tam ortasını kontrol etmek,rakibe daha rahat üstünlük kurmanızı sağlar.
Kırmızı Alan: Yukarıdaki resimdede görüldüğü gibi atların bulunduğu yer dış merkezdir.Dış merkezde genellikle gelişim taşları olan atlar ön plandadır.

2 At Savunması

1. e4 e5 2. Af3 Ac6 3. Fc4 Af6
Açılışın kökeni oldukça eskidir.(16.yy) 2 At savunması oldukça kalıplaşmış bir açılıştır.İtalyan açılışına oldukça benzer.Ancak bu italyan açılışına kıyasla daha iyidir.Çünkü hem savunma hemde saldırı yapma imkanı daha fazla. Siyahların genellikle bu konumdan sonrası yaptığı hamle Fc5'tir.Bu bir gelişim hamlesidir.
2 At Savunmasındaki atların önemini vurgulayacak olursak;

Yukarıda diyagramı özetleyecek olursak;
Yeşil Alan->Merkezdir. (Merkezin önemini 4 At Açılışında anlatmıştım.) 2 At Savunmasında her iki atta merkez karelere basmaktadır.Aslında bu açılışa tam olarak savunma diyemeyiz.Çünkü savunma olması için siyahların ister istemez içe kapanık oynaması gerekir.(Kendi alanında taşlarını geliştirmesi)Ancak bu açılışta savunma terimi biraz zıt düşmekte.
Merkez mücadelesinin ön planda olduğu bir açılıştır.Yeni başlayanlra tavsiye edilen bir açılıştır.

Reti Açılışı

1. Af3
Reti açılışı gerçektende satranca damga vuran bir açılıştır.Eskiden satrançta 2 tür görüş vardı.Klasik açılışlar ve modern açılışlar olarak. Klasik Açılışlar: Merkeze hakimiyet ve taş gelişiminin ön planda olduğu açılışlar. Modern Açılışlar: Kanatlardan gelişim ve piyonların daha baskılı (ön planda) olduğu bir açılış türü.
Reti açılışı Klasik açılışlardan modern açılışa atılan adımlardan biridir. Af3 hamlesinin oynanmasının amacı merkezi tutmak amaçlıdır.Aslında bu ilk hamleye bekleme hamlesi bile diyebiliriz.Siyahların ilk hamlesi sonucu beyazlar siyahların ilk hamlesine göre oynar.Genellikle siyahlar e5,d5 gibi klasik merkezi hedef açılışlar oynar.Tempolu bir açılıştır.

Benoni Açılışı

1. d4 c5
Benoni açılışı yapılan c5 hamlesiyle sicilya savunmasına benzemektedir.Fakat sicilya savunmasında genellikle beyazların e4 hamlesine karşılık yapılan c5 hamlesi sicilya savunmasını belirler.
Benoni açılışının önemi c5 piyonunun dışarıdan merkeze baskı uygulamasıdır.Genellikle siyahlar gelişimini kanatlardan sağlar.Fakat genel olarak mücadele merkezde yaşanır.

Anderssen Açılışı

1. a3
Bu açılışı büyük usta Adolf Anderssen bulmuştur.Bu bulduğu açılışla toplam 3 maç yapmıştır.
1 Galibiyet,1 Malubiyet,1 Beraberlikle sonuçlanmıştır.
Açılış genellikle psikolojik olarak rakibi etkilemesine dayanmakta.Andersssen oldukça fedalı ve saldırıya önem veren bir isimdir.
a3 hamlesiylede bir nevi rakibe avans vermektedir.Pek tercih edilen açılışlardan değildir.Fakat satrançta beyaz ve siyahların avantajları vardır. Örneğin;Beyazlar oyuna ilk başladığı için hamle üstünlüğü teknik olarak beyazdadır.Siyahlar ise beyazlara kıyasla 1 hamle sonra başladığı için daha çok savunmaya önem verirler.
Bu açılış ile beyaz-siyah dengesi tamamen değişmiştir.

Kuzey (Danimarka) Gambiti

1.e4 e5 2.d4 exd4 3.c3 dxc3 4Axc3
Bu açılışın diğer bir adı ''Danimarka Gambiti''dir.Oldukça zor bir açılıştır.Açılışın temeli taş fedası yaparak gelişimi sağlamaktır.Kuzey gambitinde merkez önemlidir.Özellikle bu gambitte hafif taşlar olarak nitelendirilen (At ve Filler) ön plandadır.

Yukarıdaki diyagrama bakıcak olursak Merkez'de özellikle beyazların çok büyük bir üstünlüğü var.Siyahların daha hiçbir taşı gelişmemişken beyazların merkeze baskısı ve temposu üstün kılıyor.Kuzey gambitinin birçok devam yolu vardır.
Örnek Devam Yolu:

1.e4 e5 2.d4 exd4 3.c3 dxc3 4. Fc4 cxb2 5. Fxb2
Satrançta her taşın mutlaka özelliği vardır.
Örnek vericek olursak; Filler daima uzun kareleri kontrol altına alır.Atlar ise kısa karelerde mücadelelerde daha iyidir.Yukarıdaki diyagramda beyazlar her iki filde gelişimini tamamlamıştur.
Önemli:
Özellikle defansı parçalamada kullanılan taktiklerden biri zayıf karelerdir.f7 karesi siyahların zayıf olduğu bölgedir.f7 karesini sadece şah yardımda bulunabilmekte.Bu yönteme verilebilecek en basit örnek ''Çoban Matı''dır.Beyazlar siyahların bu zayıf noktasına basmaktadır.
-Mesajımın başındada belirttiğim gibi Kuzey Gambiti oldukça zordur.Gambitteki piyon feda(ları) sonrası üstünlüğü mutlaka sağlamalısınız.Sağlayamadığınız taktirde oyun sonuna büyük kayıpla girerseniz.

Wade Savunması

1.d4 d6
Arkadaşlar yukarıdaki gibi d6 hamlesi Wade savunmasının belirleyici hamlesidir.Yapı bakımından ''Fransız Savunması''na oldukça benzer.Tek farkı şahın önündeki piyonların yerine vezir önündeki piyonların oynanmasıdır.
Bu savunmada genellikle oyunu kitlemek ön plandadır. (Piyonlarla)
Genellikle siyahlar bu savunmada 2.hamle olarak e5 (Eğer beyaz 2.hamlede piyon oynarsa) yada Af6 gibi gelişim hamleleriyle devam eder. (Beyazda gelişim hamlesi yaparsa.Af3 yada Ac3 gibi.)

Sicilya Savunması: Smith Morra Gambiti
Satrançta en önemli açılışlardan biri sicilya savunmasıdır.Bu savunmanın yaklaşık 20 den fazla devam yolu vardır.
Sicilya savunmasında en çok tercih edilenlerden bir taneside Smith Morra Gambitidir.
1.e4 c5
2.d4 cxd4
3.c3

3.Hamleden sonra yukarıdaki diagramdaki gibi bir konum oluştu.Özellikle bu gambit belirli bir düzeye gelmiş oyuncular tarafından hatta zaman zaman ustaların bile kullandığı bir gambittir.Aslında feda yaparak gelişim sağlandığı için biraz kuzey (danimarka) gambitinede benzemektedir. Siyah 3. hamlede c3 piyonunu alırsa beyazlar Axc3 yaparak oyuna erken bir giriş yapar.
Bu gambit ilk bakışta ne kadar sağlam değil gibi gözüksede özellikle bu gambit hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan oyunculara karşı kullanılabilir.Çünkü siyahlar değişimi kabul ederse tempo sizin lehinize işler. Bu gambit ile siyahları oldukça kısa bir sürede hazırlıksız yakalamanızda mümkün.

Petroff (Rus) Savunması
Savunma Rusya'da bulunduğu ve sıkça kullanıldığı için Rus Savunması adını almıştır.İsterseniz açılışımızı kısaca bir analiz edelim.
1. e4 -e5
2.Af3 - Ac6

Bu konum Petroff Savunmasını karakterize olarak simgeler.Bu durumda beyazların birçok seçeneği var.Ancak Petroff Savunması için;
3-) Axe5 - d6!
d6 sürülmesinde amaç beyaz atı merkezden uzaklaştırmak.Sonrasında e4 teki zayıf piyon ön planda.
4-) Af3 - Axe4
Bu durumda Petroff Savunması oldukça simetriktir.Genelde bu pozisyonda beyazlar d3 hamlesi yaparak siyah atı merkezden uzaklaştırır ve gelişim hamleleriyle devam eder.
Biraz pasif bir açılış.Gelişimler genelde içe kapanıktır. Açılışın Eco Kodları: C42 ve C43.

Alekhine Savunması
ilk olarak 1921 yılında Budapeşte'de eski Dünya Şampiyonu Alexander Alekhine tarafından Endre Steiner'e karşı oynanmış ve yaratıcısının adını almıştır. İlk yıllarında Alekhine Savunması'nı Ernst Grünfel de sıklıkla oynayanlardandır. Üst düzeyde çok sık oynanmayan Alekhine Savunması ilk kez 1972 yılında Dünya Şampiyonluğu maçında Fischer tarafından Spassky'ye karşı başarı ile kullanılmıştır. Modern zamanlarda Amerikalı Büyükusta Lev Alburt ve Vassily Ivanchuk üst düzeyde bu savunmayı uygulayanlardandır.

1.e4 Af6
Bu hamleler Alekhine Savunması'nın belirleyici hamleleridir. Gördüğünüz gibi beyazlar piyon hamlesiyle başlarken,siyahlar ise at hamlesiyle oyuna başlamıştır.

2.e5 - Ad5
Bu konumda Alekhine savunması hipermodern (yeni anlayış) anlayışa yöneliktir.Gördüğünüz gibi beyazlar siyahların atını tehtid ederek tempo açısından öne geçmek istemektedir.

3 d4 d6
Bu konumda beyazlar e5 teki piyonunu desteklemek istemektedir.d4 hamlesiyle beyazlar hem merkezi ele geçirme yolunda bir adım atacak hemde e5 teki piyonu desteklemeyecektir.Siyahlar ise gelişimini sağlamak ve merkeze hakimiyet için d6 hamlesini tercih etmiştir.

4.Af3
Bu hamleyle beyazlar hem d4 teki piyonunu dahada önemlisi e5 teki piyonunu desteklemektedir.
Bu varyant günümüzde en çok tercih edilen ve hala kullanılmakta olan bir varyanttır.Böyle bir konumda beyazların merkezde daha etkin bir rol oynadığınıda söylemek mümkündür

Slav Savunması
Slav savunması özellikle vezir gambitine karşı en iyi savunma yöntemlerinden biridir.Özellikle kabul edilmeyen vezir gambitine karşı oldukça sık uygulanır.Analizimize oldukça sık görülen bir devam yoluyla başlayacağız.

1.d4 - d5
2.c4 - c6
Siyahların 2. hamlesi (c6) slav savunmasının belirleyici hamlesidir.Vezir gambitinde amaç c4 teki piyonun feda edilerek ileride f1 deki fil sayesinde gelişimde öne geçmek için tercih edilen bir açılıştır.Ancak siyahlar bu gambiti reddetmiştir.

3.Ac3 - dxc4
4.e4 - e5
Slav savunmasında merkez oldukça önemlidir.Bu 2 hamlede ise merkez mücadelesi söz konusudur.Ancak siyahlar dxe4 yaptığı için merkezde üstünlüğü genel olarak beyaz sağlamıştır.

5.Af3 - exd4
6.Vxd4 - Vxd4
7.Axd4 - Af6
Konumun bozulmaması için 3 hamleyi birlikte aldım.Gördüğünüz gibi merkez mücadelesinin sonunda beyazlar oldukça avantajlı. Slav savunmasında piyonlar oldukça büyük yer tutar. Hatta kilit taşlar dahi diyebiliriz. Bundan sonraki hamlelerde ise piyonların rolü oldukça fazla olacaktır.

8.f3 - b5
9.a4 - b4
Siyahlar b5 yaparak c4 teki piyonunu korumak istiyor.Ancak beyazlar,siyahların piyonlarını bozmak için a4 hamlesi yapıyor.Siyahlarda buna karşılık olarak beyazların atına basarak tehtidi savuşturmayı kısmende başarmıştır.


10.Ad1 - Fa6
11.Ff4 - Fc5
Siyahların yapmış olduğu Fa6 hamlesi c4 teki piyonu korumaya yöneliktir.Siyahların bu konumda en önemli silahı b4 teki ve c4 teki piyonlarıdır.Ancak merkez ve genel bir değerlendirme yaparsak , merkez üstünlüğü beyazda ve merkezdeki at ve taşlarının önlerinin açık olması bakımından beyaz biraz daha üstündür.

Nimzo Hint Açılışı
Vezir gambitine karşı oldukça sık tercih edilen bir açılıştır

1.d4 - Af6
2.c4 - e6
Gördüğünüz gibi beyazlar vezir gambiti yaparken siyahlar daha çok gelişim hamlelerini tercih etmiştir.

3.Ac3 - Fb4
Bu hamle Nimzo Hint Açılışının belirleyici hamlesidir.Burada amaç vezir gambitinde piyon feda edilerek hızlı gelişim söz konusuydu.Nimzo Hint Açılışında ise beyazların kilit taşlarından biri olan c3 teki atı açmaza almasıdır.Aynı zamanda siyahlar şah kanadındaki hafif taşları (at ve fil) önceden çıktığı için rok atmak için herhangi bir engel bulunmamakta.Oldukça keyifli ve vezir gambitine karşı uygulandığında ilginç konumlar görülebilen bir açılış.

Viyana Partisi
19. yüzyılın ortalarında Viyana'lı satranç ustaları tarafından geliştirilmiş bir açılıştır. Amaç siyahın d5 hamlesini olabildiğince engellemektir. Bu açılış ve devam yollarının birçoğu siyaha kolay eşitlik sağladığı için günümüzde pek tercih edilmemektedir.

1. e4 e5
2.Ac3 Af6
Başlıca Devam Yolları:
I.Devam Yolu
3.g3 d5
4.exd5 Axd5
5.Fg2 Axc3
6.bxc3 Fd6
7.Af3 0-0
8.0-0 Ad7
9.d4 exd4
10.cxd4 Ab6
11.Ag5 Fe7 =
II.Devam Yolu
3.Fc4 Ac6
4.d3 Fc5
5.Fg5 h6
6.Fh4 d6
7.Aa4 Fe6
8.Axc5 dxc5
9.b3 Fxc4
10.bxc4 Vd6 =
III.Devam Yolu
3.f4 d5
4.d3 exf4
5.exd5 Axd5
6.Axd5 Vxd5
7.Fxf4 Fd6
8.Fxd6 Vxd6
9.Vd2 0-0
10.Af3 Fg4±
UÇAN Blogları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder